„Není to pouze o tom, shodit pár kilo, ale žít spokojenější život“

Od útlého dětství jsem až do 26 let organizovaně sportoval. Poté se ze mě stal nadšený amatérský sportovec. Přes pravidelný energetický výdej jsem pozvolna přibíral na váze, ale co bylo horší, byl jsem stále unavenější. Tento stav jsem se pokoušel sám několikrát změnit, ale víceméně neúspěšně. Důvod, proč jsem vyhledal pomoc odborníků na výživu nebylo těch pár kilo navíc, ale onen neustálý pocit únavy a nedostatek energie – zkrátka byl jsem bez šťávy.

Rád jsem v pohybu, dobíjí mě to – ten příjemný pocit zdravé únavy potom, co člověk trošku potrápí své tělo. Ale když se každé ráno probudíte, jako když vás podupal slon, není to ono. Člověk se hůř přemáhá k intenzivnější tělesné aktivitě po dni v zaměstnání. Zašel jsem tedy pro radu do výživové poradny v Mladé Boleslavi.

Samozřejmě, výsledky prvního měření při úvodní konzultaci byly tristní. Můj biologický věk výrazně přesahoval ten skutečný. O ostatních hodnotách ani nemluvě. Trošku mě to donutilo se zamyslet, jestli není ten pravý čas něco NATRVALO změnit. Člověk k některým rozhodnutím musí dospět a být o nich přesvědčen. A následně toto přesvědčení přetavit v odhodlání. Pokud někdo očekává, že vám dají zázračnou pilulku a začnete hubnout jen tak lusknutím prstů, je to velký omyl. Omyl, který vás bude stát peníze a výživového specialistu zbytečné úsilí, které přijde vniveč. Moje zkušenost je, že výživová poradna rozhodně není dietní instituce produkující zázračně rychle hubnoucí lidi. Je to o tom, že vám ukáže cestu, je vodítkem a pomocnou rukou, naučí vás ty správné stravovací návyky. Samotné skutky jsou na každém z nás. Pokud budete naslouchat a řídit se radami odborníků, výsledek je zaručen. Pokud si budete lhát do kapsy, omlouvat a odpouštět si své hříchy, nečekejte zázraky, samo se to neudělá  Můžete mít buď výmluvy nebo výsledky. Obojí najednou nejde. V neposlední řadě je to o určité životní filozofii – respektu ke svému tělu jako nástroji, který denně používáme a potřebujeme. Je to o úctě k sobě sama. Poznáte, že se dá žít lepší a spokojenější život. Co je možná vůbec nejdůležitější – obsah tuku v našem těle zcela jednoznačně souvisí s naším zdravím, což potvrdili i moje kontrolní krevní rozbory.

Dle prvního měření jsem potřeboval 4 měsíce, abych se dostal na optimální parametry. Nicméně, jelikož všichni víme, že dosáhnout určité mety je jedna věc a stabilizovat se na této úrovni věc druhá, přihlásil jsem se na 6 měsíců. Rozhodně nelituji! Příjemné zjištění bylo, že konzultace nebyly vedeny ve smyslu učitel – žák, nýbrž se přirozeně rozvinuly do polohy dvou lidí diskutujících o vlivu složení potravy a stravovacích návyků na náš celkový tělesný i duševní stav. Ono totiž opravdu nejde jen o ty kila. Všimli jste si někdy, že lidé stravující se tzv.racionálně mají neustále dobrou náladu a jsou jaksi svěžejší. Na druhou stranu je třeba férově zmínit, že příprava jídla na druhý den (pokud preferujete být soběstační) zabere určitý čas. V současné době jím 5-6x denně. Ale už jenom samotná úvaha „co budu zítra celý den jíst?“ je obrovským krokem kupředu.

Mimochodem, nenechte se odradit případnými negativními a opovržlivými reakcemi vašeho okolí, které vás může považovat za blázna. V lepším případě za divného člověka, kterému hráblo a jí jenom kořínky. Povětšinou se jedná o závistivce, kteří nemají to odhodlání a vůli věci natrvalo změnit.

A jak moje změna životního stylu dopadla…? Mé tělo se během poměrně krátké doby naprosto nenásilného hubnutí (nikdy jsem nejedl tolik, co nyní) ustálilo na určité, pro něj přirozené váze (zhubnul jsem 15kg). Ráno vstávám odpočatý a plný energie. Do práce chodím s taškou jídla a příjemným pocitem, že budu mít celý den dostatek energie, nebudu po obědě přejedený s potřebou dát si „šlofíka“ a zároveň nepřiberu na váze. S klidným svědomím můžu říct, že poplatek za spolupráci s výživovým specialistou byla ta nejlepší investice mého života. Kde jinde koupíte kopec zdraví za pár tisícovek!